ROUSAL BRYGGHUS

Kvalitetsöl för kvalitetstid.

  • Rousal Pils
  • Alkohol: 4,5%
  • Färg: X EBC
  • Bitterämne: X EBU

På Rousal har vi lyckan att ha ett mjukt vatten, och vad gör man om man har det? Jo, man brygger naturligtvis pils. Det vi älskar mest med en pils är bitterämnena, smakerna och aromerna av den nobla humlen Saaz från Tjeckien. Vilket du kanske märker att vi öser på med till 110 %, utan att hålla tillbaka på.

Visste du förresten att vi nu använder oss av finländsk ekologisk pilsnermalt och ekologisk Saaz-humle?



  • Rousal Ale
  • Alkohol: 5.7%
  • Färg: 17,5 EBC
  • Bitterämne: 51,4 EBU

Bryggarens tanke bakom denna öl är att göra en god och fräsch förfriskare under soliga sommardagar, men som ändå är full av smak. Det har vi gjort genom att använda oss av pilsmalt och ett pilsmäskningsschema, varefter vörten först fått koka med humle från det tyska Halertauer och sedan den amerikanska humlen Amarillo, så att ölet får en fräsch citrusarom. Slutligen har vi jäst ölet med vår favoritAlejäst från England. Med andra ord har vi försökt plocka ut det bästa från Tyskland, England och Amerika. Hoppas det smakar!

  • Rousal Amber Ale
  • Alkohol: 4.6%
  • Färg: X EBC
  • Bitterämne: X EBU

Det här ölet brygger vi bara för att vi verkligen gillar humlekombinationen av Simcoe och Amarillo, som kokats med en genrös mängd av karamellmalt. This is how they roll it on the west coast – and we like it!

  • Rousal IPA (Hops sous-vide)
  • Alkohol: 7.5%
  • Humle: Eldorado Summit Peerle
  • Malt: Thomas Fawcett Halcyon Crystal
  • Bitterämne: 67 EBU

Den här IPA:n har vi främst bryggt för att vi älskar humle av alla de slag. Ett av de bästa sätten att få fram en komplex blandning av bitterhet, smak och arom är att kontinuerligt humla ölet. Det har vi därför gjort under såväl mäskning och vörtkok som under hela jäsningsprocessen. Utöver det har vi kokat en del av humlen sous-vide för att humleoljorna i ölet ska bibehållas.

  • Rousal Chai Porter
  • Alkohol: 4.4%

Till höst och juletider är det givetvis många av oss som gärna njuter av en mörk, fyllig och smakrik öl - och det vi förknippar med den mörka årstiden är porters och kryddor. Som före detta konditor så finns det givetvis ett eget recept på Chai som jag har väntat väldigt länge på att få krydda en öl med, därför kommer här vår tolkning av en Chai Porter! Hoppas att kryddorna värmer i vinterkylan!

  • Rousal Örö Pale Ale
  • Alkohol: 4.6%
  • Humle: Summit Eldorado Amarillo
  • Malt: Maris Otter Crystal
  • Bitterämne: 39 EBU

Örö är en ö som ligger en bit sydväst om Rosala. Ön hörde från början till Rousalborna, som använde ön som betesmark, men då det sedan i början av 1900-talet blev oroliga tider blev Örö ett militärt område, vilket det sedan fortsatte att vara under ett drygt sekel. År 2015 återgick Örö till civila händer, och det vill vi på Rousal Brygghus fira genom att lansera en pale ale i Örös ära.

Ölet är till smaken en amerikansk pale ale; lätt, fruktig och passar bra till sommarens grillfester. För framställningen av ölet har vi använt oss av en gammal, tysk ölframställningsmetod som kallas för "Stein bier". Vi har då i ugn hettat upp stenar från Örös strand samt militärskrot som dykts upp från bottnen utanför Örö, och sedan satt med dessa i mäskningen för att få en mer karamelliserad smak, samt lite mera av Örö i själva ölet.